Stall Guldstjärnas Årskrönika 2012

2012 sjunger på sista versen och jag tänkte sammanfatta året som har varit. Jag är ingen duktig "skrivare" men har i alla fall lyckats få ihop några rader om hur året har sett ut för oss så håll till godo kära vänner!
 
Det har varit ett år som har innehållit det mesta, både med- och motgångar. Men det är väl så både livet och verkligheten ser ut för de flesta.
 
När det gäller tävlandet så har det varit många "gråa hår"och mycket stolpe ut men också många fina glädjestunder. Årets första seger kom redan den 8 januari på Solvalla då Jody May vann. Den segern följdes upp med ytterligare en seger på Solvalla 22 januari i form av My Gemma som var en tjej med massor av humör och som jag gillade skarpt.

Russel Viper RichardSå klart är alla segrar roliga men en seger som smällde högt var när Russell Viper avlade maiden - detta trots att det bara var 10 000 kr i första pris. Vår bästa vän och Melvins gudfar Richard Hjellström vann med Russell Viper på Lindesberg efter att Richard under våren hade kört upp för att förnya sin körlicens efter sju år!

Richard är en fantastisk vän och är hos oss ofta, man kan säga att han tillhör familjen. Richard hjälper oss med det mesta men framförallt så hjälper han oss med vår fina hemsida. Det var alltså sju år senast han körde lopp men han hade börjat fundera på att ta ut licensen igen och självklart ville vi hjälpa och stötta honom till det. Sagt o gjort, vi lånade ut vår egenuppfödda Russell Viper som är en glad, trevlig och snäll häst att köra. "Drutten" som han kallas här hemma är dock inte så stor, typ "två äpplen" hög brukar Jonas beskriva honom men han har ett hjärta av guld och är alltid positiv och glad. Richard trimmade på i kompletteringsloppen och skötte sig galant. När licensen var i hamn så meddelade vi att det var upp till bevis direkt för vi hade anmält till ett amatörlopp i Lindesberg.

Dagen för start kom och jag tror att Richard var rätt nervös, men glad att han körde en häst som han kände mycket väl. Det blev lite strul också då hans nya dress hann inte komma. - Ja, ja, sa Richard, drog på sig Jonas dress och åkte ut och vann! Jonas och jag skrek oss hesa under loppet och mest skrek vi när han gjorde en "Svanstedtare" på sista bortre långsidan och svepte fältet och sedan höll till mål. Det var så kul så när vi kom hem firade vi med skumpa!
 
Treåringsvinnare

Segrarna med treåringarna som vi har haft från inkörning är också extra roliga. New Fairytale och Offshore Man är två exempel på det. Offshore Man får nu en härlig vinterträning hemma hos sin ägare och vi ser fram emot att få tillbaka denna underbara individ till stallet senare i vår. Hästen visade att han är en oslipad diamant under treåringssäsongen och vi tror det finns en hel del utveckling i honom och förhoppningvis kan han vara med och tävla i årgångsloppen i år.

Som sagt alla segrar är jätteroliga men ibland behöver det inte vara en seger för att man ska bli sådär jätteglad. Piggybanks fjärdeplats i E3-kvalet är en sådan prestation. Hon avslutade mycket vasst mot bra hästar på ett fint rekord. Man måste kunna glädjas åt bra prestationer och inte bara räkna segrar.

Som för alla som håller på med hästar så drabbas man även av motgångar, så även vi. Det har varit väldigt tråkigt och tufft att vår fina No More Headache inte har löpt upp till förväntan. Han sprang sig totalt tom i ett lopp på Lindesberg och jag måste säga att jag då trodde han skulle dö. Ärlig som han är så kämpade han tills sista steget. Vi fick då självklart börja utreda honom på längden och tvären för att hitta vad som var fel.

Crille och Bakis och JonasVi kollade allt, hjärta, lungor, halsen som han tidigare blivit opererad i, mjölksyraprover, alla möjliga prover togs och till slut kunde det konstateras att han har allergi. Tyvärr kan man inte ta reda på exakt mot vad men vi kunde konstatera att han har tävlat bäst på höst och vinter och det tyder ju på att det är något ute i naturen som han inte tål.

Tyvärr har han också haft mycket problem med sina tråkiga hovar. Christer Dahlqvist (på bilden med "Bakis" och Jonas) som äger "Bakis" har haft ett stort tålamod och det är vi tacksamma för. Nu får vi hoppas att vi kan hjälpa Bakis och tävla honom då han inte har bekymmer av sin allergi och att övriga problem ska vara förbi så han får vara frisk och kry och få kunna visa vilken fin kille han är.
 
En annan stor motgång var att Boris the Blade trampade snett i ett jobb och fick en fraktur på kotsenbenet. Han är en ny gammal bekant som vi har kört in och tränat upp för att sedan lämna honom vidare till Stig H Johansson. Han kom alltså tillbaka under hösten vilket var mycket roligt men tyvärr hann han bara göra en start i vår regi innan olyckan var framme. Starten han gjorde var mersmakande och det var mycket trist att han skulle skada sig. Boris vilar nu efter operationen som blev till följd av frakturen och det ser väldigt bra ut med läkningen. Jag tror på den här killen och han är en riktig charmkutte!
 
Det är alltid lika tråkigt när hästar lämnar stallet av olika anledningar men lika kul är det att få in nya fyr-och tvåbenta bekantskaper.

Steel tårta med HasseSolskenshistoria

Nu ska jag berätta en solskenshistoria som jag faktiskt tror även är rätt unik i trav-Sverige idag. Tack vare att vi var med i Rixallsvenskan 2011 skapade vi många nya kontakter, bland annat en person vid namn Björn Aideheim även kallad "morotskungen". Björn och hans svåger Hasse (bilden) och dennes tvillingbror Kjelle hade inte varit speciellt travintresserade tidigare, i alla fall inte tvillingbröderna. Dessa tre bestämde sig för att köpa en häst efter ha varit här och hälsat på. Kjelle och Hasse hade aldrig varit på trav tidigare! Sagt och gjort. Tvåårige Going Kronos-hingsten New Steel som är uppfödd av New Track var till salu. Tillsammans med Casper Hedberg och även Richard köptes hästen via Easy KB. Kul att få in fina hästar uppfödda av New Track i träning. Niclas och Jeanette Olofsson från Harlösa i Skåne som står bakom New Track har alltid sina uppfödningar i fint skick.

Nu under 2012 har Björn, Kjelle & Hasse blivit riktiga travfantaster och det har även deras fruar blivit! Så nu har de även köpt en av de tre hingstar som vi ropade in på kriterieauktionen i höstas. Björn är även med på Star From Heaven och även vår "kändishäst" New Fairytale där Charlotte Perrelli är en av delägarna. Kjelle och Hasse letar nya världsstjärnor i hagarna hos New Track och det ska blir jättekul att de ska få ta del av hästägandet på riktigt nästa år när New Steel ska börja tävla. Travsporten skulle verkligen behöva fler såna här entusiaster och underbara profiler. Vi är jätteglada och tacksamma att vi fått lära känna dessa härliga människor.

Nya hästägare

En ytterligare unik och fantastisk händelse inträffade under 2012. En dag ringde det på min telefon och när jag svarat presenterade sig en trevlig kille vid namn Anders. Han och hans "kompanjon" Sara hade funderat på att köpa häst, men de kunde inget om trav så de ville ha lite hjälp på traven. Anders frågade försynt om det var något vi kunde hjälpa till med. Självklart, sa jag och vi bestämde träff. Anders och Sara kom till stallet och över en fika berättade de att de ville skaffa en ettåring och undrade om vi kunde hjälpa till att hitta en lämplig häst. Snacka om lycka!

Det är inte ofta som man som liten tränare får i uppdrag att hitta en fin häst på auktion. Att införskaffandet skulle ske på en auktion bestämdes också eftersom Anders och Sara ville var med och se hur det går till på en hästauktion och vara med från början. Vi gjorde besök på vår gamla arbetsplats Menhammar och på Boko Stables där vi synade alla auktionshästar. Jag vill passa på att tacka Per på Boko för att han slussade Anders och Sara till oss. Tack Per!

När vi var på Boko tittade vi även på årsfölen. Där klev det fram en kille, vacker som en tavla med Zola Boko som pappa. Jag tror det blev kärlek vid första ögonkastet för Sara och Anders bestämde sig där och då för att "honom skall vi ha". Kul tyckte även vi, för det var verkligen en toppenfin individ vid namn Fonda Boko.

- Ja men vi måste ju ha en ettåring också, sa Anders och Sara i kör.

Kriterieauktionen närmade sig och Anders och Sara lusläste katalogen, vilket vi också gjorde så klart. Auktionskatalogen är från det att den kommer fram till auktionen är över sängkamrat till Jonas och mig. Jonas somnar nämligen med den över näsan varje kväll :)
Stjärnan
Tyvärr var Anders bortrest vid auktionstillfället så vi hade väldigt tät telefonkontakt under dessa dagar med honom. Det måste ha varit en mardröm att följa våra förehavanden via telefon. Andra auktionsdagen slutade med att vi hade inhandlat två mycket fina hingstar till det nya ägarparet - Swimming Pool (e. Revenue) och Dennis de Castella (e. Love You-brodern Repeat Love). En häst hade blivit till tre... och de har aldrig haft travhäst tidigare! Detta är jättekul då travet är inne i en tråkig trend. Travet behöver lite solskenshistorier också och därför vill jag förmedla dessa berättelser.

Rixhästen kvar hos oss

En solskenshistoria är även vår Rixhäst 2011 Star From Heaven (bilden). Det var 79 stycken som valde att fortsätta med ägandet även 2012. Detta är jätteroligt och mycket positivt för travet, men framförallt för oss. Det är härligt att så många är så engagerade och följer Stjärnan. Kul är det också att Ni kommer när hon startar, men även när ni kommer och hälsar på i stallet. Tyvärr var vi tvungna att operera Stjärnan i en bakkota under året. Hon har kommit tillbaka fint efter det och problemen har försvunnit. Vi tror att 2013 kommer bli ett fint år för henne.

Pappa Lage

Lage och MelvinUte på Söderby Gård sköts träningsbanor och anläggningen på ett bra sätt av Sisyfos som äger gården. Vi har även själva satsat på att höja standarden på "vårt" ställe Hemtorpet genom införskaffandet av ett skrittband och även bytt ut hagstaketen till Octowoods fina trästaket. Stort tack till pappa Lage (på bilden med sonsonen Melvin) som sköter staketbytena.

En ny familjemedlem har det också blivit under året, en fyrbent alltså. En liten fyrbent. Alla som känner mig vet att jag älskar katter och när jag fick förfrågan om vi kunde ta hand om en kattunge som behövde nytt hem så var det självklart ja på den frågan. Katten levererades till Solvalla en tävlingskväll och vår son Melvin blev överförtjust och skulle döpa missen. Melvin är tokig i Pippi Långstrump och tyckte katten skulle heta Pippi. Jag tyckte inte det passade så bra på en hankatt så det blev till att ge Melvin lite namninspiration genom att visa Bamse på dvd:n. Då kom han på att den lilla missen kunde heta Bamse... Dessa två är nu som lång och lerhamn, oskiljaktiga. Bamse trivs toppenbra hos oss och vi älskar honom. Han fick många kompisar här eftersom vi redan hade sex katter sedan tidigare.

Jag vill avsluta med att skriva några rader om varje häst (ålder efter 2013).

2-åringar:
Uphellyaa är en stor och fin tjej som tränat fint. Rör sig lätt och spänstigt.

Dennis de Castella sköter sig utmärkt och gillar att träna. Är alltid glad och rör sig fint.

Espadon Boko är träningsflitig och ett spänstfenomen som sköter sig utmärkt.

Happy Ours är en elegant tjej som kom sent till oss och därför ligger lite efter de andra unghästarna.

Lady Lash är fint stammad med en legend som mormor i Lady Snärt. Är framåt, stark och träningsvillig.

Swimming Pool är framåt i träningen och otroligt spänstig och rör sig fint. Har opererat bort en benbit i en has.

Winona Viper är en liten tjej med mycket humör. Är lite sen och växer ojämnt, men har gjort stora framsteg i slutet på året.

3-åringar:
Aibohphobia är vacker som en tavla och en mycket talangfull stor kille. Tränar på fint inför 2013.

Fortunate Son C.J. har liksom övriga tvååringar gått premielopp och tränar på mot debut som treåring. Har blivit valack under året.

Heckuvahausse har opererats i halsen och är som en "ny" häst efter det. Tränar på och känns bra.

New Elegance är en bestämd kille som kan mer än vad han vill visa.

New Racer är en fartfylld kille som blivit valack då han var lite väl ambitiös. Nu är han harmonisk och vi har förhoppningar om att han ska debutera tidigt. Är bror med New Proud.

New Steel vet själv om att han är en riktig snygging. Är mycket fartfylld och elegant som vi hoppas ska vara ute och tävla tidigt under 2013.

Ramble Tumble C.J. har haft ett tufft år då han har problem med en återkommande hälta.

Royal Blue Eyes har tränat på under året och gjort det han ska, dvs klarat sitt premielopp. Han har blivit valack och opererat bort benbitar under året. Nu jobbar han på mot start.

4-åringar:
Boris the Blade är konvalescent efter en fraktur, men allt ser mycket bra ut. Är en charmknutte som gillar att pussas.

New Fairytale har gått från strulfia till att bli en fin tävlingshäst. Går från klarhet till klarhet. Vi tror på ett spännande 2013 för vår "kändishäst".

Piggybank är opererad för lösa benbitar som gav sig till känna lagom till Oakskvalet tyvärr. Hon tävlade jättefint under året och tränat nu på inför 2013.

Quaerito opererades i ett framknä i höstas och känns lika fin som han är snygg! Ja, han är en svart liten otroligt läcker kille. Debuterade och visade fin fart efter galopp så den här killen kan. Är alltid glad och positiv i stallet.

5-åringar och äldre:
Flea Southwind har tränats ner och förbereds för att betäckas i vår. En hedersmerca!

Hyper Viper, vår underbara maskot... som fostrar de små killarna. Är bästis med Dennis.

Jody May blandar och ger. Hon är som "Bakis" och trivs bäst då det är höst och vinter. Har avslutat året bra.

New Proud är äntligen på rätt väg igen efter en skada. Ett riktigt spännande 2013 väntar (Janne, har du bokat hotellrum i Tylösand) bara han får vara hel.

No More Headache, hederskillen som alltid är glad. Har ett hjärta och skalle av guld. Han har inte nått upp till sitt kunnande på grund av diverse problem, men vi hoppas på ett fint 2013.

Runnerup är startklar och känns fin i träningen.

Russell Viper, som kallas för "Drutten" gav oss en toppendag i somras när Richard fick vinna med honom på Lindesberg. Tack Drutten!

Star From Heaven hade krångel med en bakkota som efter operation blev bra och tävlar på för fullt nu. Synd att delar av året försvann på grund av en operation.

 

IdaJag vill avsluta med att tacka alla våra hästägare och samarbetspartners får året som gått. Jag har nämnt några i texten ovan, men ingen är glömd och alla är så klart viktiga för oss ska ni veta! Ett stort tack till "vår" fantastiska Ida (bilden) som jobbar på med oss i ur och skur. Du är bara bäst Ida! Men det visste du väl redan om :)

Stort tack även till våra nära och kära som hjälper oss med allt från barnvakt till att sätta staket. Tack Alex för att du jobbar helger så att vi kan få sovmorgon ibland... :)

Vi ser fram emot och är otroligt taggade inför 2013. Jag vill också passa på att påminna om att man alltid är hjärtligt välkommen att hälsa på oss här ute på Hemtorpet.

Ullis, Jonas, Melvin & Ida önskar alla ett Gott Nytt År!!

 

Vid tangentbordet
Ullis